Burung unta kebanyakannya hidup di padang rumput, savana dan belukar di selatan dan timur Afrika, dan boleh hidup di gurun dan hutan terbuka.
Memuatkan…
Burung unta kebanyakannya hidup di padang rumput, savana dan belukar di selatan dan timur Afrika, dan boleh hidup di gurun dan hutan terbuka.
Burung unta biasa hidup di sebahagian besar Afrika: Mauritania, Mali, Niger, Chad, Sudan, Habsyah, Eritrea, Kenya, Uganda, Tanzania, Angola, Namibia, Afrika Selatan, Botswana, Zambia, Zimbabwe dan Mozambique; BirdLife juga merekodkannya di Mesir, Algeria, Senegal, Nigeria, Cameroon, Burkina Faso, Republik Afrika Tengah, Sudan Selatan dan Djibouti. Ia telah pupus di Libya, dan telah diperkenalkan ke Australia dan Eswatini. Subspesies Syrianya (burung unta Arab) di Timur Tengah pula berkemungkinan besar telah pupus sekitar tahun 1966.
Dalam dunia NAKTASHIF:Grasslands and savannas
Versi diluluskan OWNER-REVIEW-20260930T094021197 · kali terakhir diluluskan 30 September 2026
Subspesies burung unta leher merah Afrika Utara telah diperkenalkan ke Arab Saudi sebagai subspesies yang paling hampir dengan burung unta Arab yang telah pupus; menurut anggaran tahun 2018, jumlahnya kira-kira 330 ekor di dua kawasan, kebanyakannya di Wilayah Tengah. Burung unta masih terdapat di hujung tenggara Mesir, dan dipercayai telah pupus di Libya.
Sumber
Subspesies burung unta hidup yang paling hampir secara genetik dengan burung unta Arab yang telah pupus ialah burung unta Afrika Utara (S. c. camelus); oleh itu kajian genetik menyokong pelepasannya di kawasan tempat burung unta Arab pernah hidup; namun ia bukan burung unta Arab itu sendiri.