Kebanyakan pakar menganggap cita telah pupus di Semenanjung Arab; rekod terkininya di bahagian utara semenanjung bertarikh kira-kira 1951, dan terdapat rekod yang lebih lama berhampiran Jabal Tubaiq di barat laut Arab Saudi.
Memuatkan…
Kebanyakan pakar menganggap cita telah pupus di Semenanjung Arab; rekod terkininya di bahagian utara semenanjung bertarikh kira-kira 1951, dan terdapat rekod yang lebih lama berhampiran Jabal Tubaiq di barat laut Arab Saudi.
Cheetah kini terutamanya hidup di Afrika (termasuk Algeria, Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Afrika Tengah, Chad, Eswatini, Habsyah, Kenya, Mali, Mozambique, Namibia, Niger, Afrika Selatan, Sudan Selatan, Tanzania, Uganda, Zambia dan Zimbabwe), manakala di Asia hanya di Iran; kehadirannya belum dapat dipastikan di Djibouti, Mesir, Eritrea, Libya, Somalia, Sudan dan Togo. Cheetah telah pupus sejak kebelakangan ini di beberapa negara, antaranya Arab Saudi, Yaman, Kuwait, Iraq, Syria, Jordan, Lubnan, Israel, Maghribi, Tunisia, Senegal, Afghanistan, Pakistan, India, Turkmenistan, Uzbekistan dan Kazakhstan.
Versi diluluskan OWNER-REVIEW-20261001T111918098 · kali terakhir diluluskan 1 Oktober 2026