Asya'da Panthera leo öncelikle nemli karma ormanları tercih eder; bunları karma ormanlar, savan habitatları ve Tectona grandis, Acacia ve Zizyphus'un baskın olduğu korular izler.
Yükleniyor…
Kaynaklar
Aslanlar 20. yüzyılın başlarına kadar Dicle ve Fırat vadisinde yaşamış, bölgedeki bilinen son aslan 1918'de öldürülmüştür; Suudi Arabistan'da ve Umman'da Neolitik döneme ait aslan kaya resimleri bulunmaktadır.
Kanıt: SRC-084İfade kodu: CLM-ENT0024-HISTORY-02
Onaylı sürüm OWNER-REVIEW-20260930T094958379 · son onay 30 Eylül 2026
Arkeolojik ve tarihsel raporlara, kaya resimlerine ve yer adlarına dayanan yeni bir çalışma, aslanın Arap Yarımadası'ndaki tarihsel yayılış haritalarının eksik olduğunu göstermiştir.
Aslan bugün Sahra altı Afrika'da yaşar; Memeli Çeşitliliği Veritabanı listesindeki ülkeleri arasında Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika, Çad, Demokratik Kongo, Esvatini, Etiyopya, Kenya, Malavi, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Senegal, Somali, Güney Afrika, Güney Sudan, Sudan, Tanzanya, Uganda, Zambiya ve Zimbabve bulunur; Asya'da ise yalnızca Hindistan'da yaşar. Aralarında Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan, İsrail, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Fas, Türkiye, Afganistan ve Pakistan'ın da bulunduğu ülkelerde yakın dönemde soyu tükenmiştir.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin 2011 yılında Arap Yarımadası'ndaki etçil memeliler hakkında yayımladığı bölgesel bir değerlendirme, Panthera leo persica konulu ekinde, yarımadada bu türe ait yakın tarihli doğrulanmış hiçbir kayıt bulamamıştır. Değerlendirme, Suudi Arabistan ve Umman'daki Neolitik döneme ait kaya oymalarına ve Yemen'deki Tihame kıyı ovasında Panthera leo'nun varlığına dair 10. yüzyıla uzanan bir bildirime yer vermiş, Yemen memelilerinin bu türü kapsamadığı yönündeki bir görüşe de değinmiştir. Uluslararası Doğa Koruma Birliği Kedi Uzman Grubu, Arap Yarımadası'nı Panthera leo leo alt türünün eski yayılış alanı içinde göstermektedir.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği Kedi Uzman Grubu'nun Panthera leo hakkındaki sayfası, türün güncel yayılış alanı için 2025 yılına ait yaklaşık 566.675 km²'lik bir tahmin sunmaktadır; bu, tarihsel yayılış alanının %6,13'üne karşılık gelir. Sayfa ayrıca 2004 ile 2025 yılları arasında yayılış alanında yaklaşık %34'lük toplam bir daralma olduğunu belirtmekte olup sayılarda da benzer bir düşüş olduğundan şüphelenilmektedir.
Kaynaklar
2025 yılında Afrika'daki Panthera leo sayısı, yaklaşık 22.000 ila 25.000 yetişkin ve yarı yetişkin birey olarak tahmin edilmiştir.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin Kırmızı Listesi, Panthera leo'yu “Hassas” (Vulnerable) kategorisinde sınıflandırmaktadır, çünkü türün sayısı geçmişte %30'dan fazla azalmıştır; bu düşüş yaşam alanlarının ve av hayvanlarının azalmasıyla bağlantılıdır.
Panthera leo'nun karşı karşıya olduğu başlıca tehditler arasında yaşam alanı kaybı, insanlar tarafından misilleme amacıyla ya da ayrım gözetmeksizin öldürülmesi, av hayvanlarının sayısındaki azalma ve yaban hayvanı eti için yapılan kaçak avcılık yer almaktadır.
Kaynaklar