Uzmanların çoğu çitanın Arap Yarımadası'nda nesli tükenmiş kabul eder; yarımadanın kuzeyindeki en son kaydı yaklaşık 1951 yılına aittir ve kuzeybatı Suudi Arabistan'daki Tubeyk Dağı yakınlarında daha eski kayıtları vardır.
Yükleniyor…
Uzmanların çoğu çitanın Arap Yarımadası'nda nesli tükenmiş kabul eder; yarımadanın kuzeyindeki en son kaydı yaklaşık 1951 yılına aittir ve kuzeybatı Suudi Arabistan'daki Tubeyk Dağı yakınlarında daha eski kayıtları vardır.
Çita bugün başlıca Afrika'da (aralarında Cezayir, Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Orta Afrika, Çad, Esvatini, Etiyopya, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijer, Güney Afrika, Güney Sudan, Tanzanya, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'nin bulunduğu ülkelerde), Asya'da ise yalnızca İran'da yaşar; Cibuti, Mısır, Eritre, Libya, Somali, Sudan ve Togo'da bulunup bulunmadığı kesin değildir. Aralarında Suudi Arabistan, Yemen, Kuveyt, Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan, İsrail, Fas, Tunus, Senegal, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan'ın da bulunduğu ülkelerde yakın dönemde soyu tükenmiştir.
Onaylı sürüm OWNER-REVIEW-20261001T111918098 · son onay 1 Ekim 2026