Harimau bintang Arab hidup di kawasan pergunungan dan berbatu yang kasar.
Memuatkan…
Sumber
Harimau bintang Arab kini masih wujud di Oman (Pergunungan Dhofar, terutamanya Jabal Samhan) dan Yaman, dan mungkin juga di Arab Saudi dalam bilangan yang sangat kecil (penampakan terakhir yang disahkan di sana berlaku pada tahun 1997). Dahulu ia hidup di Negev dan Pergunungan Hebron di Israel dan Palestin, di barat dan selatan Jordan, di Pergunungan Hajar dan Musandam di Emiriah Arab Bersatu, dan mungkin di Sinai, Mesir; kini ia dianggap pupus secara tempatan di kawasan-kawasan ini.
Dalam dunia NAKTASHIF:Pengenalan kepada biodiversiti dan habitat Semenanjung ArabPergunungan dan habitat berbatu
Versi diluluskan OWNER-REVIEW-20261022T134929231 · kali terakhir diluluskan 22 Oktober 2026
Sumber
Harimau bintang Arab dikaitkan dengan landskap pergunungan dan berbatu yang kasar; ia pemangsa karnivor dan biasanya hidup bersendirian kecuali ketika mengawan atau ketika betina bersama anak-anaknya.
Harimau bintang Arab jantan dan betina di Oman menggunakan kawasan yang luas; seekor betina yang dijejaki menggunakan kawasan rayauan seluas 64 km², manakala seekor jantan meliputi 168 km². Jantan berkongsi kawasan rayauan mereka dengan betina, dan di selatan Oman haiwan ini kebanyakannya aktif pada waktu subuh dan senja.
Sumber
Harimau bintang Arab terancam kritikal dan julat yang tinggal di alam liar sangat terhad; oleh itu ia bukan haiwan liar yang biasa di Arab Saudi hari ini.
Bilangan harimau bintang Arab dianggarkan kira-kira 100–120 ekor, dan hanya 70–84 daripadanya dewasa, terutamanya dalam dua populasi terpencil di Oman dan Yaman yang masing-masing berjumlah kira-kira 50 ekor; di Arab Saudi mungkin tinggal kurang daripada 20 ekor.