Di Asia, Panthera leo terutamanya menggemari hutan campuran lembap, diikuti oleh hutan campuran, habitat savana dan hutan belukar yang didominasi oleh Tectona grandis, Acacia dan Zizyphus.
Memuatkan…
Sumber
Versi diluluskan OWNER-REVIEW-20260930T094958379 · kali terakhir diluluskan 30 September 2026
Satu kajian baharu yang bersandarkan laporan arkeologi dan sejarah, ukiran batu dan nama tempat menunjukkan bahawa peta taburan sejarah singa di Semenanjung Arab tidak lengkap.
Singa kini hidup di Afrika sub-Sahara; negara-negaranya dalam senarai pangkalan data Kepelbagaian Mamalia termasuklah Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Afrika Tengah, Chad, Republik Demokratik Congo, Eswatini, Habsyah, Kenya, Malawi, Mozambique, Namibia, Niger, Nigeria, Senegal, Somalia, Afrika Selatan, Sudan Selatan, Sudan, Tanzania, Uganda, Zambia dan Zimbabwe, manakala di Asia hanya di India. Singa telah pupus sejak kebelakangan ini di beberapa negara, antaranya Arab Saudi, Kuwait, Iraq, Syria, Jordan, Lubnan, Israel, Mesir, Libya, Tunisia, Algeria, Maghribi, Turki, Afghanistan dan Pakistan.
Satu kajian semula serantau yang diterbitkan oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi pada tahun 2011 mengenai mamalia karnivor di Semenanjung Arab, dalam lampirannya tentang Panthera leo persica, tidak menemui sebarang rekod terkini yang disahkan bagi spesies ini di semenanjung tersebut. Kajian itu memetik ukiran batu dari Zaman Neolitik di Arab Saudi dan Oman serta satu laporan dari abad ke-10 tentang kehadiran Panthera leo di dataran pantai Tihamah di Yaman, di samping menyebut satu pandangan bahawa mamalia Yaman tidak merangkumi spesies ini. Kumpulan Pakar Kucing Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi meletakkan Semenanjung Arab dalam julat taburan terdahulu subspesies Panthera leo leo.
Halaman Kumpulan Pakar Kucing Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi mengenai Panthera leo memberikan anggaran bagi tahun 2025 sebanyak kira-kira 566,675 km² untuk julat taburan semasa spesies ini, iaitu 6.13% daripada julat taburan sejarahnya, dengan penyusutan keseluruhan julat taburan menghampiri 34% antara tahun 2004 dan 2025, dan penurunan yang serupa dalam bilangannya disyaki berlaku.
Sumber
Bilangan Panthera leo di Afrika pada tahun 2025 dianggarkan sekitar 22,000 hingga 25,000 individu dewasa dan separa dewasa.
Senarai Merah Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi mengklasifikasikan Panthera leo dalam kategori “Rentan” (Vulnerable) kerana bilangannya telah merosot lebih daripada 30% pada masa lalu, satu kemerosotan yang berkaitan dengan pengecutan habitat dan mangsa.
Antara ancaman paling utama yang dihadapi Panthera leo ialah kehilangan habitat, pembunuhan oleh manusia sebagai tindakan balas dendam atau secara rambang, pengurangan bilangan mangsanya, dan pemburuan haram untuk daging hidupan liar.
Sumber